vodnjak

Vaščani vasi Gornja Crnuća, nameščenega na obrokih planine Rudnik, so bili od nekdaj ponosni, da je knez Miloš, ki ni želel biti na očeh Turkov, izbral prav to vas kjer si bo postavil hišo. Miloševa hiša v Gornji Crnući je pred začetkom drugega srbskega upora bila prostor, kjer so se sprejemale pomembne odločitve.

Po nekaterih trditvah je bil kraj, kjer so tedanji srbski voditelji odločili da dvignejo upor, bil pod staro hruško skorš, ki se je nahajala deset metrov od Miloševega stražnega stolpa, od koder so se odpravili v Takovo.

Po dvigu upora je bila ta hiša v času med letoma 1815 in 1819 prestolnica Srbije, v njej je potekal prva narodna skupščina, bila je kraj kjer se je nahajala državna blagajna, v kateri so se hranili državni rokovniki.

Miloševa hiša v Gornji Crnući je danes v okviru gospodinjstva Dobrivoja Dola Marinkovića ki, kolikor je v njegovi moči, skrbi za njo, vendar je hiša, poleg tega da je od leta 1993 pod zaščito države, v zelo slabem stanju. Nedaleč od hiše se nahaja tudi Milošev vodnjak, ki varuje, v to je prepričan Dobrivoj, veliko skrivnost.

- Marinkovići so podedovali Miloševo posestvo, ter z nepremičnino tudi vodnjak s katerim je povezanih veliko zgodb o velikem bogastvu, ki se nahaja v njem in jaz sem zelo prepričan, da je to resnica na podlagi zgodbe mojega deda Radonje in očeta Radenka.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

   

Uporaba piškotkov na urbane-legende.si -- Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se shranijo na napravo s katero dostopate do spletne strani. -- Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletne strani in so bili že nameščeni, nekateri pa nam omogočajo zagotoviti boljšo izkušnjo ob pregledovanju spletne strani, služijo boljšemu delovanju spletne strani ter omogočajo deljenje vsebin na družabnih omrežjih in spremljanje statistike obiska strani, ter anonimno spremljanje uporabe spletne strani. -- Z obiskom in uporabo spletne strani se strinjate s piškotki. V kolikor se s tem ne strinjate, stran morda ne bo delovala tako kot bi želeli. -- Več informacij o namenu in uporabi spletnih piškotkov, ter skladnosti z direktivo EU o piškotkih, lahko preberete tukaj.

  Ali sprejmete uporabo piškotkov?
EU Cookie Directive Module Information